Sekmadienis, 8 spalio, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
PradžiaNaujienosKodėl vis dar nematyti žadėto daugiabučio Varėnoje statybų?

Kodėl vis dar nematyti žadėto daugiabučio Varėnoje statybų?

Buvusio Varėnos vaikų lopšelio-darželio „Pumpurėlis“ pastatai nugriauti prieš keletą metų, o likęs tuščias žemės sklypas Aušros gatvėje išnuomotas privačiai bendrovei, pagal sutartį su rajono savivaldybės administracija įsipareigojusiai per trejetą metų, tai yra – iki šių metų rugpjūčio, tenai pastatyti viešbutį arba daugiabutį; ir štai visai neseniai internete pasirodė skelbimai su siūlymu butus moderniuose daugiabučiuose toje pačioje Aušros gatvėje rezervuoti iš anksto, nors statybomis nė iš tolo nekvepia…

Pagal sutartį daugiabutis turėtų būti pastatytas jau šį rugpjūtį

2018 metų gruodį VšĮ Centrinė projektų valdymo agentūra ir Varėnos rajono savivaldybės administracija pasirašė projekto „Nenaudojamų teritorijų Varėnos mieste sutvarkymas ir pritaikymas verslui“ finansavimo bei administravimo sutartį. Į šį projektą, be buvusios asfaltbetonio bazės teritorijos J. Basanavičiaus gatvėje, buvo įtraukti ir Aušros gatvėje 17 stovėję buvusio Varėnos lopšelio-darželio „Pumpurėlis“ niekam nebetinkami seni pastatai.

Kadangi pagal projektą norėta ne tik nugriauti tuos pastatus bei sutvarkyti teritoriją, bet ir pritaikyti ją verslui, 2019-ųjų lapkritį rajono savivaldybės taryba priėmė sprendimą dėl 0,6715 ha žemės sklypo, esančio Aušros g. 17, nuomos ir naudojimo apribojimų. Tąkart rajono taryboje nuspręsta siūlyti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) Varėnos skyriui viešajame aukcione minėtąjį sklypą išnuomoti 99-iems metams su sąlyga, kad nuomininkas per 3 metus pastatys viešbučių arba gyvenamosios paskirties (trijų ir daugiau butų) daugiabučio pastatą, kurio bent vienas aukštas būtų skirtas paslaugų veiklai. Neįvykdžius šio sprendime nurodyto reikalavimo, žemės sklypo nuomos sutartis būtų nutraukiama dėl nuomininko kaltės.

2020 metų vasarą minėtasis žemės sklypas aukcione buvo išnuomotas Vilniuje įregistruotai UAB „Somnus LT“ (pagal rekvizitai.vz.lt pateiktą informaciją įmonė konsultuoja verslą ir kitas organizacijas valdymo klausimais bei turi tik vieną apdraustąjį darbuotoją), kuri pagal sutartyje prisiimtus įsipareigojimus iki šių metų rugpjūčio 10 dienos turėtų pastatyti daugiabutį.

Ši idėja visuomenėje tąkart nuskambėjo gana plačiai, vietiniai džiaugėsi, kad kaimynystėje rasis naujų butų, kurie į Varėną galbūt pritrauks po didmiesčius išsilaksčiusį jaunimą, mat, kaip žinia, būstų pasiūla mieste labai menka.

Nuompinigiai už sklypą sumokami laiku

Tačiau iki statybų termino pabaigos beliko 5 mėnesiai, o daugiabučio kol kas nėra. Bet štai neseniai internetiniuose portaluose jau pasirodė skelbimų su nuotraukomis, kaip atrodys Varėnos Aušros g. 17 būsimasis gyvenamasis kvartalas (žr. nuotr.), bei su siūlymu butus (kurių dar nėra) rezervuoti iš anksto, o už 62,06 kvadratinių metrų ploto butą su daline apdaila prašoma 139 tūkst. eurų.

Ar yra pagrindo sunerimti, kad daugiabučio Varėnoje statybos dar nė nepradėtos, o butus jau siūloma rezervuoti, „Merkio kraštas“ pirmiausia paklausė Varėnos rajono savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjo Egidijaus Zaleskio, kuris šių eilučių autorei sakė skelbimą internete irgi skaitęs, bet jo turinį vertinantis skeptiškai.

„Mus taip pat truputį neramina šis skelbimas, kadangi butų dar nėra, o visko būna – įmonės bankrutuoja ar dar kas nors atsitinka. Juolab kad ir nuomininkų įsipareigojimai yra – iki vasaros daugiabutį pastatyti. Nuogąstaujame, kad nesuspės. Ketiname kreiptis oficialiai, kad išdėstytų mums, kokie yra jų planai“, – komentavo E. Zaleskis.

Žemės sklypo nuoma, anot pašnekovo, bendrovei kainuoja 1 tūkst. 62 eurus per metus, nuompinigiai mokami laiku, o visos už nuomą gautos lėšos nukeliauja į rajono savivaldybės biudžetą.

Už rezervaciją prašo pustrečio tūkstančio eurų

Išsklaidyti abejones paprašėme žemės sklypą Varėnos Aušros g. 17 išsinuomojusios bendrovės „Somnus LT“ direktorės Dalios Budreikaitės, bet ji pasiūlė kreiptis į kitą asmenį – Mantą Timaitį, atsakingą už investicijas ir pardavimus naujame daugiabučių projekte.

Išklausęs, dėl ko jam skambinama, M. Timaitis „Merkio kraštui“ aiškino, kad šiuo metu yra atliekama techninio projekto ekspertizė, kuri truks iki šio mėnesio 28 dienos, po to projektas bus priduodamas „Infostatybai“ ir mėnesio laikotarpyje bendrovė turėtų gauti leidimą pradėti statybas. Anot M. Timaičio, jau pradėta organizuoti ir generalinių rangovų atranka.

Taip pagal projektą turėtų atrodyti gyvenamųjų daugiabučių kvartalas Varėnos
Aušros g. 17

„Pagal nuomos sutartį galime statybas organizuoti keliais etapais, o pirmuoju etapu, tai yra iki rugpjūčio 10 dienos, pastatysime pirmąjį pastatą su komercinėmis patalpomis. Žmonės po truputį skambina ir domisi butais, šiuo metu jau yra 7 pirkėjai, rezervavę butus“, – kalbėjo M. Timaitis.

Pasidomėjome, kokios yra garantijos pirkėjui, pasiryžusiam įsigyti dar nepastatytą būstą, kitaip tariant – iš brėžinio. „Jeigu žmogus jau šiandien nori turėti pirmumo teisę į vieną ar kitą butą, pasirašome sutartį ir jis susimoka 2 tūkst. 500 eurų dydžio rezervacijos mokestį, kuris yra grąžinamas, jeigu žmogus nusprendžia to buto nebepirkti. O preliminarias pirkimo-pardavimo sutartis pasirašinėsime tik tada, kai gausime leidimą statybai“, – aiškino pašnekovas.

Planuose – 46 nauji butai

Investuotojai ruošiasi pastatyti iš viso 46-is aukščiausios kokybės standartus atitinkančius butus (A++ energetinio naudingumo klasės) po 2-5 kambarius nuo 49 iki beveik 100 kvadratinių metrų ploto bei įrengti 7 komercines patalpas, taip pat parkavimo vietas 50-čiai automobilių ir 20-čiai dviračių, sandėliukus bei vaikų žaidimo aikšteles.

Bet kodėl taip uždelsta su statybomis?

„Galėjome statybas pradėti anksčiau, bet projektavimo metu rinkoje įvyko mums dar nematytas sąmyšis ekonomikoje: milžiniški statybų kainų šuoliai, tiekimo grandinių trūkinėjimas, investuotojų lūkesčiai, šiuo metu vykstanti nekilnojamojo turto krizė ir stipriai pakilusios palūkanų normos, kurios brangina tiek statybos kaštus, tiek galimybes gauti būsto paskolą. Ankstesnis iššūkis – koronaviruso pandemija, dėl kurios buvo sustabdyta visa ekonomika. Net nevardinsiu, kokius padarinius turi tebevykstantis Rusijos sukeltas baisus karas Ukrainoje. Tačiau, nepaisant visko, tikime šiuo projektu, jau investavome virš 100 tūkst. eurų į projektavimą ir kitus susijusius darbus. Liko sėkmingai užbaigti projektą ir jis papuoš Varėnos miestą, o žmonėms čia bus gera gyventi“, – komentavo UAB „Somnus LT“ atstovas M. Timaitis.

Evelina Kuliešė

Brangiai perka miškąspot_img
- Reklama -spot_img
- Reklama -spot_img

Naujausi komentarai